Wit MARMER 

Het Carrara-marmer : een wit marmer met geschiedenis.

 

Het is niet meer dan eerlijk om te zeggen dat het Carrara-marmer niet zomaar een marmer is, maar het is de belichaming van 'het' marmer. De bekendste beeldhouwers hebben met dit materiaal gewerkt en, tenslotte, het lichtere type word niet voor niets Bianco Statuario genoemd.

Net als veel entreehallen van hoge gebouwen in Amerika en de hele wereld, was de lobby van het World Trade Center ook bedekt met wit Carrara-marmer. Net zo goed als het marmeren atrium van het nieuwe World Trade Center in Park Avenue 432, dat overigens de hoogste wolkenkrabber van de wereld is.

Carrara marmer.png

 

Het Carrara-marmer is, net als andere soorten marmer, een metamorf gesteente gemaakt van microscopisch kleine calciumcarbonaatkristallen. Deze steen werd gevormd door metamorfose, wat betekent dat de voormalige rots een compleet nieuwe kristallijne structuur heeft gekregen door hoge druk en / of variaties in temperatuur, dus uiteindelijk is de rots fundamenteel veranderd.

In het specifieke geval van Carrara Marble kun je zeggen dat de originele rots vergelijkbaar was met de huidige kalkaarde van de grote koraalriffen in de tropische oceanen. De transformatie vond plaats tijdens het vroege Jura (190 miljoen jaar geleden), toen grote delen van het huidige noorden van Toscane overstroomden; kalksediment afgezet op de zeebodem en vervolgens een koolstofhoudend platform gevormd.

 

Bianco Carrara.jpg

Na de beweging van de aardkorst, toen de Apennijnen waren gevormd, dook het koolstofhoudende platform uit de oceaan en vormde het bergen, die hun oorspronkelijke kenmerken handhaafden; maar het was niet hetzelfde voor de Apuaanse Alpen, waar hogedruk de kristallijne structuur van de rots fundamenteel heeft veranderd. Het kalk veranderde daarom in marmer. Van het koolstofhoudende platform, dat verschillende keren was gevouwen als plastic, ontstond door zeer hoge druk de complexe geologische structuur van de huidige Apuaanse Alpen.

 

Het witte Carrara-marmer is karakteristiek homogeen, met een wit tot grijze grondkleur, glanzende korrels en rokerige grijze aderen, die tamelijk onregelmatig door de steen lopen. De verschillende kwaliteiten van deze steen zijn afhankelijk van de grondkleur; eigenlijk maken we onderscheid tussen deze twee marmertypes: Bianco di Carrara C (lichtere grondkleur) en Bianco di Carrara CD (donkere grondkleur). Dit materiaal wordt geleidelijk helderder wanneer het marmer het water verliest dat in de poriën is opgeslagen.

 

De verschillende grondkleuren en aderen van het marmer in de omgeving van Carrara maken dit materiaal spectaculair. Als de grondkleur licht is, lijkt het Carrara-marmer helemaal wit; een marmer met grijze aderen of kleine aderen heet Statuario, het is het enige beroemde marmer dat wordt gebruikt door Michelangelo of Canova en dat slechts ongeveer 5% van de steenwinning maakt. Als de grondtoon ivoorkleurig is en als er goed zichtbare aderen zijn als strepen in grijstinten of eerder groen, wordt deze Calacatta genoemd.

 

We praten over Arabesque - marmer als de aders een netachtige vorm en structuur hebben, in het Italiaans: 'Marmi Arabescati', deze naam is te danken aan de oppervlaktedecoratie van het marmer die doet denken aan de Arabische kunst. Als de grondkleur donkergrijs is of op sommige plaatsen bijna blauw, wordt het marmer Bardiglio genoemd.

 

Het Carrara-marmer wordt voornamelijk gebruikt voor trappen, maar het is ook geschikt voor keukenbladen, werkoppervlakken of bekleding en wordt ook gebruikt in grafsteenkunst.

 

Bovendien dient het witte Carrara-marmer voor voedselopslag. Kommen zijn gemaakt van marmer en gewreven met knoflook. Vervolgens worden er spekjes gesneden en gekruid met verschillende kruiden (peper, kaneel, kruidnagel, koriander, salie en rozemarijn). Op deze manier verkrijgt men de beroemde bacon lardo di Colonnata. Als je specerijen als basilicum, knoflook en pijnboompitten in een mortel van Carrara-marmer slijpt, krijg je de beroemde pesto-saus van Genua.

 

Carrara Marble Quarry

 

Zelfs de oude Romeinen gebruikten vaak marmer en je kunt hun steengroeven tegenwoordig nog steeds zien. Ze transporteerden marmer overzee vanuit de haven in Luni, daarom wordt dit marmer Pietra di Luni genoemd.

 

In Medieval Times zorgden met name architecten ervoor dat marmer uit de omgeving van Como zou worden gebruikt voor gebouwen in Noord- en Midden-Italië, met name om kathedralen te bouwen. Tijdens de Renaissance koos Michelangelo de blokken voor zijn sculpturen persoonlijk in de steengroeven.

 

Het witte Carrara-marmer heeft nog steeds een prestigieuze reputatie. De blijvende schoonheid en tijdloze elegantie komen tot uiting in de architectuur en sculpturen van de laatste tweeduizend jaar.